Автор: Илияна Ангелова   Протест на медиците от Спешна помощ, организиран от

...
Автор: Илияна Ангелова
 
Протест на медиците от Спешна помощ, организиран от
Коментари Харесай

Медиците от Спешна помощ протестираха за достойно заплащан...

Автор: Илияна Ангелова

 

Протест на медиците от Спешна помощ, проведен от КТ „ Подкрепа “, се организира пред постройката на Областна администрация-Пловдив. Десетки лекари от Пловдив, Ямбол, Стара Загора, Хасково и други градове от района се събраха, с цел да изискат почтено възнаграждение за труда си.

От година и половина медиците не са получавали нарастване на заплатите си и желаеха преподписване, със задна дата, на груповия трудов контракт, подписан с министъра на опазването на здравето.

„ Талоните за подкрепителна закуска от два лв. към този момент не стигат и за една баничка “, оплакаха се медиците и желаеха промяна и на тази сума. Те желаеха да се  увеличи и заплащането на нощния труд, което сега е 1 лев на час.



Работим при форсмажорни условия, постоянно попадаме в обстановки, които заплашват здравето и живота ни “, сподели уредникът на митинга Георги Батакчиев, фелдшер в Спешна помощ. Заради изискванията на работа и ниското възнаграждение има огромен отлив на искащите да работят в Спешна помощ. Налице рецесия на фрагменти и скоро няма да има кой да се отзовава на незабавните повиквания, добавя Батакчиев, с което обосновава настояването трудът им от трета категория още веднъж да стане втора.



Медиците упорстват за актуализация на спомагателните заплащания за специфичност на работа, които не са променяни от 2006 година. Те се афишират против концепцията в българското опазване на здравето да се вкара практиката парамедици да поемат работата на лекарите и фелдшерите.

" Задължението на парамедиците е само да поддържат виталните функционалности и да транспортират пациента до здравното заведение, а нашата Спешна помощ лекува на място. Представяте ли си какво ще се случи с нашата система, в случай че всеки с недоволство се транспортира в болница? " - разяснява районният секретар по опазване на здравето на " Подкрепа " проф. Ростислав Костадинов. Той акцентира на нуждата да се привлекат млади експерти. По негови данни, броят на лекарите до 35 години е едвам 5%, тъй като сега поради тежкия труд, съвсем минималното възнаграждение и нулевата вероятност за кариерно развиване  няма интерес към бранша.



Пред медиците беше прочетена декларация с настояванията към Министерството на здравеопазването, която беше връчена на регионалния шеф Ангел Стоев. „ Желанието ни е да я предадете на здравния министър, който да отговори на настояванията ни във допустимо най-кратък период “, споделиха при връчването й представителите на протестиращите.

„ Считаме, че отправените към Вас оферти ще бъдат взети под внимание при правенето и приемането на Бюджет 2023 година. В противоположен случай сме подготвени за предприемане и започване на дейности по Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия, както и всички дейности, позволени от закона “, се споделя в Декларацията.

„ Днес ние не стачкуваме. Това е митинг за почтено възнаграждение на труда ни. В момента сътрудниците ни, които по график са на работа, извършват отговорностите си и всеки, който се нуждае сега от Спешна помощ, ще я получи “, акцентира Георги Батакчиев и даде обещание, че на следващия ден всички, които са свободни, ще поддържат митинга на сътрудниците си в София.

Снимки Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР